Friday, July 8, 2016

Babywearing Newbie

Baru nak blajar berkecimpung pakai ring sling. Setelah timbang tara banyak benda finally i chose this Daiesu Tatami for my first babywearing. Time Zafeer lahir ari tuh penah pinjam shara nyer bobawrap. Best jugak yang tu tapik i became kalut biler nak lilit2. Kang dah segak2 pakai nak kene kluarkan baby pulak. Nih gambar time baru memula practise pakai...tak kemas langsung hahaha. Baru anak dua...i need more hands when both demand attention! Oh one more reason i like this one is because bleh position the baby kat hip instead of front and back. I tend to cepat lenguh kat tengkuk even pakai bagpack pon rimas. Besides tgk bibik pakai kain batik lepas tuh snang jer tayah nak berbuckle and ring bagai. Hahaha i'm inspired by bibik gituh because very convenient time nak kluarkan and masukkan baby easily. I know ada other babywearing yang lagik terel but it's all about own preference and keserasian right?

Babywearing Ring Sling

Then i experiment lak pakai ring sling time ke paed checkup at the hospital...the main reason i bought it. Because parking susah situ so usually Jeeb will drop me off first. Takkan nak buang masa tunggu Jeeb carik parkingg baru nak gi register sbb kat dalam klinik kene queue lagik. So biler dah pakai pouch cemnie snang sket trus masuk queue. Kalo pakai stroller sure belaga2 ngan orang and takde space nak park the stroller. After register, trus letak number for next queue kat klinik. Biler number dah dipanggil, kene gi timbang baby dolu. Chap chup chasss snanggg nak kluarkan baby by loosen up the ring. Lepas timbang leh masukkan balik baby easily and continue to edjas sambil tunggu turn jumpe paed plak. 

Time pakai babywrap memula dolu nak masukkan balik baby susah sbb tak biasa. Biler bukak sumer and lilit balik jadik hassle because kain terlalu panjang and nak avoid terkene lantai. I'm just easily kalut hahaha so i guess takde lah chemistry sangat disitu. 

Babywearing Ring Sling  Babywearing Ring Sling

Lama gak we waited that day...2 hours gone baru dapat jumpe paed. Alhamdulillah zafeer tido easily dalam pouch and sempat pekene satu botol susu lepas tuh. Hopefully next visit would be as smooth as this. But his weight sure dah tambah time tuh tatau lah larat lagik ke dak carry pakai ring sling nie.

Babywearing Ring Sling

No comments:

Post a Comment