Sunday, June 11, 2017

Kenduri Tahlil & Aqiqah

Before bulan puasa hari tuh, we collaborated with 2 other families selorong kat rumah Cheras to buat kenduri tahlil for our parents. Arwah sumer were friends and neighbours. We reached there in the morning to help susun2 barang, tunggu caterer, etc.

Kenduri Tahlil Selorong & Aqiqah Zafeer  Kenduri Tahlil Selorong & Aqiqah Zafeer

Sampai2 rumah jumpe cousins trus main. Lily and Myra voluntarily took over as babysitter.

Kenduri Tahlil Selorong & Aqiqah Zafeer

Jiran laki and jiran pompuan dah memenuhi ruang. Doa selamat pon bermula di ketuai oleh ustaz.

Kenduri Tahlil Selorong & Aqiqah Zafeer  Kenduri Tahlil Selorong & Aqiqah Zafeer

By 12 dah selesai and tetamu pon start makan. Alhamdulillah food sumer ok and sedap. But the weather mmg panas and terik sangat. Walau pon duduk bawah khemah, my face kene gak sun burned and dehydrated. Teguk air bergelas2 pon still rasa thirsty.

Kenduri Tahlil Selorong & Aqiqah Zafeer

W also selit buat aqiqah for zafeer. 2 ekoq roasted lamb. Actually i was a really last minute decision to buat aqiqah. Terpikir dah alang2 buat kenduri, why not selesaikan terus tanggungjawab aqiqah and besides boleh jamu jiran2. Alhamdulillah jumpe caterer yang boleh buat, mahal sedikit but ok lah dorang managed everything quite efficient and daging pon sedap. Kami tumpang setup the kiosk kat rumah yang takde tenant. So takde lah bau2 asap and bahang tuh menganggu tetamu sangat.

Kenduri Tahlil Selorong & Aqiqah Zafeer  Kenduri Tahlil Selorong & Aqiqah Zafeer
Kenduri Tahlil Selorong & Aqiqah Zafeer

Suasana bawah khemah.

Kenduri Tahlil Selorong & Aqiqah Zafeer

Sempat bergambar dengan achik2 jiran2 yang among the pioneers duduk lorong situ sama cam arwah. Moga sumer sehat2 belaka.

Kenduri Tahlil Selorong & Aqiqah Zafeer

[Left] Key family members yang membanting tulang menjayakan majlis. Pakat berbaju itam jubah. I wore baju kurung at first, but lepas tuh had to pinjam my sis punyer jubah sebab nak ikot tema. [Right] Some of the anak2 yang rajin tolong and mengemas. Baguih dorang nih, sangat boleh diharap.

Kenduri Tahlil Selorong & Aqiqah Zafeer  Kenduri Tahlil Selorong & Aqiqah Zafeer

The cousins dah pueh main sesama. Lepas abes kemas2, tapau2 lauk lebih baru lah kami balik.

Kenduri Tahlil Selorong & Aqiqah Zafeer

No comments:

Post a Comment