Monday, May 25, 2015

GLC Trip to Langkawi 2D1N - Day 2

Breakfast, bergambar at hotel main area and checked out.

GLC Trip to Langkawi  GLC Trip to Langkawi

First agenda is to buy some chocolates! We went to RAM terlebey dahulu to look at the options + compare price. And then we went to HI, instead of going to the usual shop lot area, we went to Kompleks Haji Ismail Group sebab tempat tuh beraircond. Hehe! We also had lunch kat food court bebetol depan mall.

GLC Trip to Langkawi  GLC Trip to Langkawi
GLC Trip to Langkawi  GLC Trip to Langkawi

Chocolates. Rasa cam certain chocolates ada naik harga sket compared to last time i was here. I bought my fav Kinder Bueno, Ferrero, Hanuta, Daim and nougat. Campor skali pesanan colleagues, berat jugak laa jadiknye huhu.

GLC Trip to Langkawi  GLC Trip to Langkawi

Lepas tuh kitowang patah balik ke RAM sebab ada benda yang dah aimed takde kat HI, like a complete set of sudu garpu. At the same time iols ada menyatakan hasrat nak carik ikan bilis sebab mak mentua pesan, sebaik Mas ngan Dani spotted kedai nie time on the way nak ke airport. Memang fresh ikan bilis nye!

GLC Trip to Langkawi

Lalu jalan kampung sejukkan mata tengok sawah bendang, lembu.

GLC Trip to Langkawi

Tercapai juga hasrat nak tengok Tubotel because we were so curious laidat. The room is unique, it fit 1 queen bed only, so that left no room to stand at all, luggage can be stored under the bed, fully air conditioned and cosy. But the rate per one night is considered as very expensive for me.

GLC Trip to Langkawi

Lalu Tubotel area, we passed through this fishing boat jetty. The view sangat cantek!

GLC Trip to Langkawi
GLC Trip to Langkawi  GLC Trip to Langkawi

Singgah lagik makan di laksa ikan sekoq tepi airport. The day before cuma makan pasemboq ngan minom air. So this round tried the laksa except mas yang makan koay tiaw goreng.

GLC Trip to Langkawi  GLC Trip to Langkawi
GLC Trip to Langkawi  GLC Trip to Langkawi

Lepas tuh gerak ke airport. Parked keta sewa dan tinggalkan di parking spot yang sama. Packing barang sumbat cekelat sumer dalam bag tambahan yang dah bawak siap2. Phewww settle! Thanks to mas yang cekap tolong packing barang. Soo upah dia minom kopi setabak hehe. I also bought 20kg weight for my luggage alone, kinda predicted its gonna be heavy or just in case heavy. I utilized almost 17kg if im not mistaken! Total luggage weight we bought was 40kg, unfortunately ada extra 2 kg terlebey so Dani kluarkan her utensils that she bought to loose some weight. So we got a just nice weight of 39.5kg. BUT we totally forgot that utensils consists of forks, knives, etc. Time check hand luggage, haruslaa kene tahan T____T. Biler pegawai kastam tuh kluarkan satu item from plastic bag, rasa nak tergelak pon ada....sumer bahan2 yang boleh mencederakan orang! Lol! So instead of we surrender the barang cenggitu jer, Dani and Mas ran to our rental car and campak barang dalam tuh. Dengan doa dan harapan, owner kereta tuh nanti sudi untuk mengeposkan utensils tuh sumer. Alhamdulillah he did! Dani reunited with her utensils about 2-3 weeks later hehe!

GLC Trip to Langkawi  GLC Trip to Langkawi

Sampai KL, Jeeb and Qeeb picked me up at the airport. Tak de pon nak meronda kat KLIA2, memasing dah tasabar nak balik. Tapik dalam keta, Qeeb tido sampai ke rumah kekdahnyer. Kater rinduuuu nak jumpe mama dia...sabo jelahhh! We went straight to USJ hantar Mas dolu, then baru lah sampah SA. Alhamdulillah everything went well as planned. That's all for now on my girls trip with the GLC :)

Monday, May 11, 2015

GLC Trip to Langkawi 2D1N - Day 1

Alhamdulillah girls trip with le gelprens last week went well. Baru satu malam tinggalkan Qeeb pon dah drama...susah nak tido without me it seemed. But anyways i love the short trip, shopping therapy, chocolate indulgence and photo session. I got sun burnt as well tskkk tskk! But sad laaa kak fara and zaza tak dapat join last minute.

GLC Trip to Langkawi

Time nak bertolak tuh, Jeeb dropped me off kat umah Mas at USJ. Then parents Mas  tolong hantar sampai KLIA2. My first time there! While breakfast kat Starbucks, D and Dani arrived. Then kitowang check in without luggage...rasa agak weird for me sebab trus pegi kat departure hall. D and Dani lak carik breakfast and we ended up at Starbucks again. Siap bertembung ngan Aqim PNB yang nak balik kampung. Kecik beno dunia...dahler 3 budak GLC nih pon budak PNB gak hahaha. Dah sampai LGK airport, we went straight to parking lot nak carik keta sewa dengan berbekalkan instructions from the owner. Tapik salah direction so we did walked from end to end kat parking lot tuh dalam kepanasan. Sabo jelahhh. Dah jumpe keta carik kunci keta lak...terpaksa call jugak owner tuh. Dah macam explorace + treasure hunt.

GLC Trip to Langkawi  GLC Trip to Langkawi

First stop was isik minyak and then we went to Dataran Helang. I think the only time i went to Dataran Helang was during my college trip. Giler lama tuh. Punyer lah nak carik parking yg paling dekat, hingga ke shaded parking sampai laaa bebetol tepi laut kitowang park. Panas tak hengat time nie memang nak bukak mata pon takleh. Dahler luper bawak sunglasses lagik laa tensen. Nak amik gambar je terpejam...asal snap jer gambar mata terpejam.

GLC Trip to Langkawi  GLC Trip to Langkawi

In my itinerary time research tempat menarik ari tuh ada laaa letak Taman Lagenda Langkawi as one of the pit stop. It is suppose to be nearby dengan Dataran Helang but i'm not sure exactly where. So time naik keta nak exit from the area baru ternampak the signage. Dengan pantas Mas brake and trus carik parking. I really like the entrance.

GLC Trip to Langkawi

Banyak pokok so redup laa sket tapik takde angin so tetap peluh menggila. The trees pathway here rasa cam satu scene dalam citer korea winter sonata (wpon tak penah gi korea) hehe. Since sini takde orang langsung so we took our own time posing sorang2! Dunno why takde orang...maybe it's just a park....bunga pon takde. But still cantek in its own way.

GLC Trip to Langkawi  GLC Trip to Langkawi
GLC Trip to Langkawi

Lepas dah tatahan panas sangat, kalut carik tempat makan beraircond. So we singgah the nearest kedai makan, Pappa Rich at Langkawi Fair Shopping Mall. Lepas tuh pusing2 kejap carik sunglasses murah and then called up the hotel and tanya whether we can check in ke belom. They said yes! Soooo straight to the hotel we went. The hotel is nearby to Chenang, with wall painted in red and black. Masuk jer nampak swimming pool yang menyejukkan mata. To our surprise, our room was right in front of the pool! Awesomeness!

GLC Trip to Langkawi  GLC Trip to Langkawi

Interior of our room. Ada 3 queen beds, one bathroom, 2 tvs. A short summary of our stay there were the room was really big, clean, a bit bare though, mattress pillows + duvet were comfy, clogged shower drain, very quiet at night but somehow mosquitoes find their way in. Oh sempat jugak Mas bagi souvenir from Istanbul and custom key chain.

GLC Trip to Langkawi  GLC Trip to Langkawi
GLC Trip to Langkawi  GLC Trip to Langkawi

After golek2 kat bilik hotel jap and took a nap, baru laa liat2 bersiap nak kluar balik. First carik makan kat tepi airport. Ada few food trucks kat situ and we stopped by at gerai Laksa Ikan Sekoq. Tapik signage nih tulis Laksa Tip Top. Iols pon tatau mana satu daaa.

GLC Trip to Langkawi  GLC Trip to Langkawi

Next we we went to Oriental Village. Objective asal nak gi tgk Museum 3D Art sajer. Tapik terjebak plak dengan package promotion naik duck tour skali. Unfortunately i can't remember how much we paid.

GLC Trip to Langkawi  GLC Trip to Langkawi
GLC Trip to Langkawi  GLC Trip to Langkawi

Lepas abes duck tour we went straight to 3D art museum langkawi. We skipped bebenda lain yang ada kat situ cam cable car etc sbb everyone dah penah try. Dalam nih memang amik banyak giler laa gambar sbb every wall ada jer gambar yang kiter leh posing. But i also take note some people memang just plain ignorant. Dahler potong queue walhal kitowang tgh diri tunggu kat situ, lepas tuh bleh plak dia posing lama2, selfie, wefie, take turn tukar amik gambar and time tuh jugak laaa nak tgk gambar yang dah snapped, pastuh sambung lagik. Kamon laaaaa! Dalam seribu keping dah snap tuh takkan sekeping pon takde yang ok kan! Hew hewwww....

GLC Trip to Langkawi 
GLC Trip to Langkawi  GLC Trip to Langkawi
GLC Trip to Langkawi

Lepas abes round 3D museum 2 tingkat tuh kitowang gi makan eskrem. Then rushed to Pantai Cenang sebab nak tengok sunset. Tapik rasa cam tak sempat sebab dah makin gelap. Makanyer we decided to stop jer kat pantai near epot tok lihat keindahan masuk waktu senja. Tak kesah laaa kat mana pon asalkan boleh.

GLC Trip to Langkawi
GLC Trip to Langkawi  GLC Trip to Langkawi

We had dinner at Pantai Cenang. Finally sampai jugak sini hahaha. We basically chose the nearest kedai yang facing the beach. Nothing specific....so we ended up makan kat D'Grill, Sandy Beach Resort. Food dia biasa2 jer, tidak mengundang perasaan 'perghhh sedapnye'. But opkos we were soo hungry, makan sampai licin. Plus the view was a bonus!

GLC Trip to Langkawi
GLC Trip to Langkawi  GLC Trip to Langkawi

Lepas makan, jenjalan cuci mata tengok kedai kat deret Pantai Cenang tuh. Then balik, golek2, facetime ngan Qeeb yang refused to hangup the phone and tidoq! Plan konon nak main UNO laa, lepak kat tepi pool laa, sumernye ke laut. Beauty sleep is far more important thehehehe.

GLC Trip to Langkawi  GLC Trip to Langkawi
GLC Trip to Langkawi  GLC Trip to Langkawi

Andddd our adventure the following day to be continued in the next entry :)