Saturday, June 24, 2017

Iftar @ Cotango, Majestic with Colleagues

Dapat jemputan berbuka puasa from vendor so tingin lah jugak nak join the colleagues berbuka puasa sesama. Kat Majestic Hotel summore. Heard the buffet cost was RM149+ per pax. We reached there around 6.30 and kene tunggu kejap kat lobby till they allow orang to start masuk.

Iftar @ Cotango, Majestic Hotel  Iftar @ Cotango, Majestic Hotel

The buffet spread. Since we were early birds, i got to take photos all the food belom berusik. Cantek jer all the food arrangements.

Iftar @ Cotango, Majestic Hotel  Iftar @ Cotango, Majestic Hotel
Iftar @ Cotango, Majestic Hotel  Iftar @ Cotango, Majestic Hotel

We aimed lobster first because yang nih for sure abes cepat and lambat replenish. I only took one sbb takot muak since it was deep fried. The marinade tepung tuh sedap.

Iftar @ Cotango, Majestic Hotel

The rest ada seafood, sushi, lauk pauk, roasted chicken/ lamb etc.

Iftar @ Cotango, Majestic Hotel  Iftar @ Cotango, Majestic Hotel
Iftar @ Cotango, Majestic Hotel  Iftar @ Cotango, Majestic Hotel
Iftar @ Cotango, Majestic Hotel  Iftar @ Cotango, Majestic Hotel

I did not amik rice/ noodle at all. Ratah lauk semata. 

Iftar @ Cotango, Majestic Hotel  Iftar @ Cotango, Majestic Hotel

This was what i took for first round. Deep fried lobster, buttermilk prawn, tempura, grilled mackerel.

Iftar @ Cotango, Majestic Hotel

Dessert here macam controlled item. Sumernya susun blakang counter. Bagus lah jugak elak wastage. Air macam2 rasa free flow. Ice cream flavour pon bukan yang biasa2 punyer siap ada sorbet.

Iftar @ Cotango, Majestic Hotel  Iftar @ Cotango, Majestic Hotel
Iftar @ Cotango, Majestic Hotel  Iftar @ Cotango, Majestic Hotel

What i took....yang paling sedap was the raspberry cheese cake

Iftar @ Cotango, Majestic Hotel

Our table.

Iftar @ Cotango, Majestic Hotel

Alhamdulillah rezeki makan sedap. If nak pegi sendiri and bayar banyak cemtuh for buffet memang tak laaa. 

[Copy Paste] Bila Mommies Packing

Walaupon x balik kampung i can totally relate to this biler nak packing jalan jauh or travelling. 
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Jangan kau pertikai apa bini kau buat.

Jangan ingat kemas beg tu senang.

Walaupun kemas beg tu like kemas BEG je, tapi ia merupakan task paling mencabar bagi seorang isteri.

Dia perlu fikiran yang tenang, mood yang stabil, fokus yang bertumpu dan masa yang optimum untuk lakukan task tu dengan baik.

Jangan kau fikir semua baju adalah BAJU.

Baju ni ada banyak jenis baju.

Baju balik kampung.
Baju untuk masak di malam raya.
Baju pagi raya.
Baju ke dapur pada hari raya.
Baju berjalan ke rumah saudara.
Baju casual di malam hari pada hari raya.

Tu baru kategori baju isteri tu sendiri.
Belum masuk tudung.
Tudung jangan kau ingat satu jenis je.
Ada tudung sarung untuk ke dapur.
Ada shawl nak pakai pagi raya.
Ada tudung bawal nak match dengan baju casual.
Inner tudung.
Anak tudung.
Pin tudung.

Pin ni pun ada banyak kelas.
Pin kat telinga kena tajam.
Pin kat dagu kene kecik.
Pin kat bahu kena besar sikit.
Pin kat baju kebaya kena besar gedabak.
Pin baju biasa tu pun kena ada takut kain longgar 😂😂😂

Belum baju anak.
Uiii..tu lagi banyak jenis.

Baju raya.
Baju bila dah tengah hari.
Baju tidur.
Baju ganti kalau baju raya dah comot.
Baju kalau tido dalam aircond.
Baju untuk turn tidur rumah yang takde aircond.
Baju berlubang, baju takde lubang.

Tu kalau seorang anak.
Kalau ada 5?6? 😂

Suami punya pun dia kena fikirkan jugak.
Bukan takat baju melayu je.
Butangnya, sampin nya, songkoknya. 

Itu baru baju.
Baju tu pulak ada dekat 20 pasang yang dia dah siap iron. Siap congak hari pertama baju ni, hari kedua baju ni. Kalau seminggu kau balik kampung, ha memang nak roboh lah handle tangan kat ceiling kereta tu dia sangkut. Silap aribulan boleh melengkung bumbung kereta.

Belum dia nak bawa balik kipas, tilam, bantal selimut, extension, ubat nyamuk letrik dan segala keperluan alat tidur agar tidur suami dan anak anak lena.

Iron pun dia bawak weh!

Kasut?
Ha..ada kasut raya.
Ada kasut kalau nak pergi pasar kat rumah mak nanti.
Ada kasut kalau nak jalan jauh.
Hmmmmmm 😯

Fuh...tu je..
Tu je?
Belummmmmm...

Kuih raya..kerepek raya..kek lapis..kek coklat...serunding..dodol...

Ha...mandi cemane mandi...
Sabun mak..sabun anak..sabun bapak tak payah. Dia tibai je sabun apa apa yang ada dalam bilik mandi tu karang. 

Shampu, ubat gigi, berus gigi, semua tu mesti cukup. Takde nak main sebat je orang lain punya walaupun dalam bilik air rumah mak tu karang ada dekat 10 jenis sabun mandi sebab semua orang bawak sendiri punya 😂

Ha..ok...cukup dah kot. Nak meletup dah pun beg tu ha.

Eh...ada lagi!
Barang mekaaappppp...

Bedak anak, bedak mak, shaver bapak, minyak rambut bapak..deodoran aih semualah... Ketip kuku pun dia bawak.. Cotton bud.. Dan penyepit bulu ketiak pun ada. Entah bila dia ada masa nak proses pun tak tahu 😜

Charger handphone..charger charger..
Tuuuuu kalau dia tak ingat memang takde le bercaj handphone tu karang.

Dan...dan...
Dia siap ada plan kontigensi.
Bawak panadol..minyak angin..blood pressure meter..home thermometer..mopiko..tiger balm..kot anak demam lah..takut anak kene gigit sengkenit lah. Macam macam.

Jarum jahit pun ada..benang..gunting...kot tertetas jahitan kat ketiak ke..tercabut butang baju raya anak ke..

Haaaaa......
Ok.
Ada dah semua.
Fuhh...legaa....
Ok zip beg!

Suami kerjanya apa?
Angkat je beg banyak banyak tu susun dalam kereta.
Jangan cakap pape.

Angkat.susun.senyum.

😂😂😂😂😂

Friday, June 23, 2017

Money Packet 2017

Some money packets received this year. Mostly from member banks :)

  • Maxis - designed by Tom Abang Saufi. Love the prints and if only they use better font. 
Raya Packet 2017


  • Astro and JPMC berlatarkan sampul from BNPParibas. Love the combination colors.




Raya Packet 2017
  • Dark brown money packets by MYC and the other ones are from Bank of Tokyo.



Raya Packet 2017
  • Nice simple patterns from AlRajhi. Ada 2 colors in each packets.



Raya Packet 2017
  • The most awaited money packets every year - Deustche Bank
Raya Packet 2017
  • Theme biru (from top left) Hong Leong bank, muamalat ada 2 designs, standard chartered and CIMB. 
Raya Packet 2017
  • Nih plak songket and embossed theme (from top left) HSBC, sumitomo bank, bank islam, meps and kuwait finance. 
Raya Packet 2017
  • Last but not least duck money packets which i have posted before. 
Raya Packet 2017

I think this year iols tak collect cam giler dah. Yang mana rasa takkan pakai sangat, iols collect sekeping2 jer. Last year punyer sampul pon banyak lagik buat isik duit pocket money tiap2 ari for Qeeb jer. 

[Fri-Yeay Link] Part 27

It's been awhile i've posted some links for short reading. Lets read some random articles today and get ready for Raya!
  • Why decluttering is worth it. It's time to let it goooo! Link: Declutter.
  • 5 skills for kids to be ready for future. Link: 5 skills for future.
  • There's this new 'child-friendly' search engine. Link: Kiddle.
  • But apparently Kiddle still return some worrying results. Link: Kiddle not so safe.

Wednesday, June 21, 2017

A Quick Stop @ Sogo

Hari tuh sempat singgah sogo kejap after an appointment. Cuaca pon redup, traffic pon just nice, sedap sket berjalan dengan laju.

Short Trip to Sogo, KL

Baru discovered there's one floor yang direvamped baru. I noticed ada few famous online brands bukak physical store here. Iols dah lama tak ke sogo, memang tatau lah biler ada benda nih hehe. Maybe dah berzaman dah pon. But i like it because it looks more refreshing. 

Short Trip to Sogo, KL

Baru jer browse poplook website hari tuh. Sooo biler nampak ada their physical store here, terus excited gi belek the material and size. 

Short Trip to Sogo, KL

The rest of the stuff on this floor. Rasa cam nak beli that butterfly shoes because the prints cantek2. But for me too mahal for kasut lipat2 and nipis. Next time jelah. 

Short Trip to Sogo, KL  Short Trip to Sogo, KL
Short Trip to Sogo, KL


Tuesday, June 20, 2017

Dinner @ Junction 11, SA

2 days before Ramadhan, me and Jeeb went out for a quick dinner date. Main criteria were food ala2 kedai tomyam, cepat and dekat. But both of us don't have enough cash time tuh. Nak pegi carik ATM rasa cam waste of time because nak cepat2 makan and pickup the kids. So jenuh laaa kitowang dua carik duit selit dalam wallet and budget agak2 cukup baru confident kluar keta haha. We ordered char koay tiaw for two, 1 watermelon juice and 1 lime juice.

Dinner @ Junction 11, SA

The food was sedap. We had a nice chit chat instead of tengok phone (guilty as charged).

Dinner @ Junction 11, SA

Guess what, we still have more than few ringgits left hehehe. More than enough to order side dish, but mostly sumer kene tunggu lama. Simple things are the best.

Dinner @ Junction 11, SA

Monday, June 19, 2017

Weekend @ MyTown, Cheras

Harituh saja2 singgah MyTown on first day of bulan Ramadhan.  It was our 2nd attempt actually. Our first attempt was when the mall  just opened and the queue nak masuk parking was too long, so we gave up. Turun jer from car park, trus nampak Kaison. Aper lagik....masuk situ dolu lah.

Tons of cute paperbags!
Weekend @ MyTown
Weekend @ MyTown  Weekend @ MyTown

Kat Ground level, ada Minions promo event - standee, coloring activity, etc.

Weekend @ MyTown  Weekend @ MyTown
Weekend @ MyTown  Weekend @ MyTown

Managed to rest for few minutes at this area while letting the kids susun/ punggah kerusi.

Weekend @ MyTown

Lepas pusing2 sket ternampak Ikea entrance. Kagum jap sebab senang nye nak masuk compared to IPC, where we have to jalan sket via connecting walkway. I cannot resist when tgk Ikea cafe kosong! Bising jer mulut Qeeb time tuh. "Eh puasa laaa, mana boleh masuk sini". I was sooo happy dapat tapau meatballs for buka puasa.

Weekend @ MyTown