Thursday, September 3, 2015

Picnic at D' River Resort, Janda Baik

Post raya gathering with UTM friends. Saspen gak tetiba takleh join because ada ad hoc migration the night before. But sebaik it got cancelled petang tuh. Dahler im supposed to bawak pinggan, cawan sumer kang dorang nak makan cemana lak hahaha. Lokasi yang dituju pagi tuh adalah D'River Resort at Janda Baik. 1 hour drive and majority sampai sana around 11.30am. Nice jugak tempatnyer, clean and tak ramai orang. In fact time tuh cuma ada kitowang jer.

Family day #utm98 aat Janda Baik

Food meriah gile. Siong bawak nasik arab dalam periok sebeso2nyer, jaa bawak roti jala ngan kuah durian and kari ayam, wan bawak buah and air, akmal/jann bawak dessert, amad bawak pasta, zect bawak ciken pie, rusyd bawak burger, walad bawak beg plastic sampah ngan aper benda tah satu lagik x ingat and last but not least aku bawak jajan.

Family day #utm98 aat Janda Baik  Family day #utm98 aat Janda Baik
Family day #utm98 aat Janda Baik  Family day #utm98 aat Janda Baik
Family day #utm98 aat Janda Baik  Family day #utm98 aat Janda Baik

The kids were the most yang having fun main air. The guys main celup2 kaki and monitor the kids jer sbb air cetek. The ladies plak makan, borak, makan and standby tok tukar kan baju bebudak lepas mandi jer hehe. While Qeeb being Qeeb, cuma main air sambil duduk atas papa dia. Kereta tetap tak tinggal, siap cuci atas batu summore. Takpelah asalkan dia kenal aper itu sungai/river, lol!

Family day #utm98 aat Janda Baik  Family day #utm98 aat Janda Baik
Family day #utm98 aat Janda Baik

Lepak tepi sungai di kawasan tanah rata adalah best. Tapi matahari terik plak takde shades. Maka duduk ler bawah pondok balik jadiknyer.

Family day #utm98 aat Janda Baik  Family day #utm98 aat Janda Baik

The ladies. 

Family day #utm98 aat Janda Baik  Family day #utm98 aat Janda Baik

Lepas berendam tuh Qeeb got bored and dok layan lollies and chips. Until dia jumpe geng nak main pasir. Memula berempat nih jer main.

Family day #utm98 aat Janda Baik  Family day #utm98 aat Janda Baik

Tetiba dah ramai cam segerombolan chickies carik toys dalam pasir.

Family day #utm98 aat Janda Baik

One photo of the big family. Missing in the picture were Zect yang dah balik and Walad yang tercicir sbb pegi tukar baju anak dia kat toilet. Boleh plak tak pasan sbb sumer sibok packing barang masuk keta and trus amik gambar.

Family day #utm98 aat Janda Baik

Alhamdulillah it was a smooth gathering with loads of food! Siap leh tapau bawak balik for dinner. 

Tuesday, September 1, 2015

Merdeka Theme Painting Event

Last week ada event kat Nexus sempene sambutan Hari Merdeka. Time tuh sebenarnya me and Lyn nak grab a coffee tapik tertarik plak nak tgk kejap painting yang di display. Bebudak Finance were there too and they told us anyone can draw on the canvas for free. I was like huh? FREE? Maka terdetik laaa keterujaan. Biler terpegi lebey dekat maka iols pon turut sama terjebak.

Merdeka Event at Nexus

Organizer tuh pon pantas jugak...dia soh fill up details, bagi apron, choose brushes & colors and then he showed us our blank canvas.

Merdeka Event at Nexus  Merdeka Event at Nexus

Target nak complete everything within 30minutes because we were in a rush nak abes lunch time. But end up berpeloh2 nak siapkan sampai terlajak lagik 15minutes. Nak keep it plain and simple gituh tapik end up gigih gak penohkan ruang2 yang nampak kosong sangat tuh.

Merdeka Event at Nexus  Merdeka Event at Nexus

Nih bebudak Finance punyer hasil kejer. Dorang buat berempat and kitowang nih kecoh nak bergambar jer lebey hahaha. Tapik kalut jugak laa nak siapkan cepat.

Merdeka Event at Nexus  Merdeka Event at Nexus

[Left] Painter blah kanan kitowang...baru color background dah cantek. [Right] Other participants yang paint like a pro.

Merdeka Event at Nexus  Merdeka Event at Nexus
Merdeka Event at Nexus

Tercicir plak nak upload gambar Lyn >.< sebaik dia tolong color laju hehe...memang terbaik! So nih laaa dia hasil me and Lyn buat. Excuse the jalur gemilang yang tak cukup tuh, perspective angle pon dah salah hahaha. But i think not bad as a first timer yang draw atas canvas quite besar nie :D

Merdeka Event at Nexus  Merdeka Event at Nexus

Hasil artwork kami dah di display with the rest. *hinss hinsss*

Merdeka Event at Nexus

By the time we were finished, dorang pon dah siap2 kemas and tunggu lagik 1 or 2 painter blom siap. After pulangkan all the brushes and apron sumer, we went to get our coffee wpon dah terbabas time. Because that was the main reason we were there in the first place hehe.

Merdeka Event at Nexus

Monday, August 31, 2015

58th Merdeka

Selamat Hari Merdeka Malaysia. 
Sehati Sejiwa

My country, my tanahairku. 
No matter how rough with the current situation we are facing, this is our home. 

Raya Day 30 with GLC & an Engagement

Hari raya yang ke penghujung dan penghabisan, we spent it with lovely friends of GLC. This year gathered at D's new house! Phewittt! Menu potluck were mihun sup, begedil, lemang, rendang itik and rendang daging, cheese tartlets, cake, kepci and puding caramel.

Raya with GLC  Raya with GLC

Time nie retis KWSP baru sampai hehehe...

Raya with GLC

We also beramai2 baca yassin untuk mengimarahkan suasana rumah baru D nie.

Raya with GLC  Raya with GLC

Dari dapor sampai ke bilik tido bergambor. Buat house tour skali laaa alang2 nak tgk dekorasi rumah D. Buat iols teruja and tasabar nak decorate umah sendiri.

Raya with GLC Raya with GLC
Raya with GLC

Sebelom beransur, kami bergambar dolu. Slalunyer zaza tak dapat join sbb dia paling jauh kat Penang. This time dia ada tapik x dapat cukupkan korum jugak sbb jannah ada urusan keluarga. Insya Allah till next time kami bergather lagik :)

Raya with GLC

After that we went straight to aunty Yan's house in KJ wpon dah almost 10pm. Jeeb's cousin, Haniz got engaged. The newly-engaged couple looked so gojes in this yellow!

Haniz engagement

Some of the beautiful hantaran.

Haniz engagement  Haniz engagement

Cupcakes are always lovely kann!

Haniz engagement

And we love the door gift - a jar of pastel mint chocolate chip meringue kisses.

Haniz engagement

Wednesday, August 19, 2015

Raya Day 10 & 24 with The Dahalans

We went to beraya Rizal's house on the 10th raya. Memang look forward to enjoy their family's signature dishes, lodeh and kuah kacang. I think Kekami specifically requested for it gak hehe.

Raya with The Dahalans

The guys borak2 kat living room. I also noticed the family always changed their interior layout every year and maintain the coziness....rajin kannn!

Raya with The Dahalans

First round of poses. 

Raya with The Dahalans

Group photo with everyone. Oh yaa Qeeb rajin plak dat night nak pakai baju melayu. 

Raya with The Dahalans

And then it was their turn plak to come beraya at our house. All the siblings came :) 

Raya with The Dahalans

Group photo of us.

Raya with The Dahalans