Saturday, August 11, 2012

Confession of a Photobookaholic

I want to share me and bebudak GLC punyer addiction. We love to borong beli photobook! So far yang menduduki carta is Dani. We support each other dari software support, upload gambar, sampai lah ke delivery process which i think lagik episen dapat answers dari tanya direct ngan photobook printer! Stress sama2 and kasik smangat nak siapkan within deadline pon ye jugak. Lepas tuh ada session tunjuk hasil2 photobook hehe. So this is my new additional photobook collection by PhotoTalkz. Managed to siapkan at the very last minit, on expiry date baru terkial2 nak hantar 3 skali harung. Lepas tuh mintak discount courier. Sib baik lah orang tuh layan. So i paid RM20 instead of RM30. Amazingly siap cepat giler within 3 days and time receive tuh rasa waaaah puas giler.

My Photobook Album

My challenge nak siapkan this batch was, ada yang pakai gambar lama using ixus camera and G7. So biler nak display besar2 or zoom in, banyak yang x lepas sbb jadik low resolution. Tuh yang tambah stress nak siapkan cepat. Pakai gambar yang amik pakai X100 senang giler, zoom lah lagu mana pon still maintain quality cantik. I think lepas ni i have to check balik setting my ixus camera to resolution plg tinggi.

My Photobook Album

Merasa ler print gambar wedding wpon cuma outdoor pixies. Gambar wedding reception jer yang tak siap2 nak print kat photobook :P Sampai dah basi dah. At least ok lah still ada intention nak buat dari x dapat langsung my wedding video from cousin sampai skang & duit pon x dapat balik. Eh...ok ok stop.  For this album i added title kat spine, so biler susun tu nampak lah title album aper. But ada plak blunder tak sama, satu all caps, dua lagik upper lower case. Ishkk saket mata...bukan boleh nengok error camnie.

My Photobook Album

Nih plak albums ari tuh yang printed kat Photobook Malaysia. I used gambar raya last year for my first attempt nak buat photobook, mmg noob abes and layout pon bare jer. Masuk second one, i did Langkawi photos baru ada feel sket. Besides gambar banyak giler yang boleh pakai as penghias background.

My Photobook Album

I love placement gambar one full page. Bab2 design nie very subjective, kadang2 biler amik upah buat album tok orang this is one of the things yang buat i cuak. Ada yang suker tp so far alhamdulillah takde yang complaint (or maybe tak sampai kat aku hehe). Tapik my own album ari tuh ada my friend tgk dia comment naper tak penohkan gambar kat some pages, sayang space. Lol, artistic maaa. Slalu ada 2 reason jer, either mmg nampak better that way dari mata sepetku or tak cukup gambar yang cun e.g gmbr blur/ terpejam and so on.

My Photobook Album

Comparison between these 2 printers, PhotoTalkz best sbb provide slipcase to protect the album. Kertas pon tebal but in terms of quality printing i think Photobook M'sia nampak gambar lagik sharp and color lagik naik. The last one yang ada pocket window tuh was printed by SnapFish (U.S mari) and it's free sbb renew Flickr kot. Nih baru 6, hopefully more photobooks to come and more cash to borong photobook hak hak.

My Photobook Album

Nota kaki: Skang kan almost everyone pakai digital camera, so between shots amik lah jugak gambar scenery/ environment/ objects. Kalo susun sumer gambar muka jer boring jugak kan? cam takde space for mata nak rehat biler tgk album. You will never know when gambar ngarut2 tuh comes handy :)

7 comments:

  1. alamakkkk... i so wanna copy jugak title kat spine! errrkk ;) nice!!!! bila nxt photobook review session ehhh.. nk tgk!! :) - cun2 album ko u mk me jeless n tetiba kurasa aku punya pb sikit sgt! lol jom borong!!!

    ReplyDelete
  2. hahaha sila2...tambah dalam checklist letak title kat spine! kak fara kan nak borong 5, silap2 sumer sendiri punyer album x buat tok family pon :P

    ReplyDelete
  3. mcm mas komen kat fara nye blog td lah kan:
    gila photobookaholic
    geng glc sume dah ada pnyakit yg sama.. mule2 camwhore..hahah!!
    :P

    ReplyDelete
  4. sol..gile cantik...terus nak buat...dr hari tu asik le bertangguh2...suggest mane satu yg ok... photobook m'sia atau phototalkz?...

    ReplyDelete
  5. kak zai, both oso ok. ada kurang and ada bagus. sol ada mention dlm entry so leh tgk mana kak zai prefer.

    phototalkz tgh ada promo kat website dorang.

    photobook msia ada promo kat ilovediscounts.

    sila beli, dah siap post kat belog tau!! :)

    ReplyDelete
  6. ala.. gambar blocked takleh view..

    haha..
    catchy gak eh

    Photobookaholic

    miahaha..

    ko tak mention nama nik haris je kat dalam post nih.. ahahah

    ReplyDelete
  7. wakakaka tayah ler letak nama nik haris...kowangnye support lagik tip top :)

    ReplyDelete